top of page
Včelí produkty
Včely donesou do úlu nektar z květů, přidají k němu enzymy – látky tvořené samotnými včelami a poté vše vysouší, dokud med nezhoustne. | Med včelám slouží jako potrava. Na jaře a v létě sbírají medu více, než zrovna potřebují. To proto, aby měly co jíst na podzim a v zimě. | Včely tvoří vosk přímo ze svého těla. Je produktem voskových žláz. Podobně jako se nám v ústech tvoří sliny, se včelám tvoří na bříšku vosk. | Včely vosk používají ke stavbě svých obydlí. My lidé jej používáme v potravinářství, lékařství, zemědělství, ale také v těžkém průmyslu. | Ano! Staří Egypťané vosk používali k balzamování a konzervaci. Právě díky vosku dodnes můžeme obdivovat a zkoumat egyptské krále a královny. |
---|---|---|---|---|
Dobře skladovaný med vydrží nekonečně dlouho. Dokonce se med našel v pyramidách v Egyptě. Jeho stáří bylo přes 3000 let bez změny kvality. | Ano! Včela medonosná je nejmenší hospodářské zvíře. Přesto je prohlašována za nejdůležitější organismus planety. |
Včely ve skutečnosti nesbírají med, ale pouze sladký nektar z květů. Med z tohoto nektaru včely vyrábějí společně až uvnitř úlu. | Včely nepotřebují k tvorbě vosku do úlu nosit žádné suroviny navíc. Tvoří jej samy pomocí voskových žláz na bříšku. | Propolis je včelí tmel, je to směs pryskyřic ze stromů a výměšků včelích žláz. Slouží včelám jako stavební materiál a také jako dezinfekce. | Základní dělení medu je na med květový a medovicový. Květový je z nektaru květů a medovicový je ze zbytků šťáv z rostlin – mízy. | Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. Maličké, téměř neviditelné, krystalky v medu rostou až zkrystalizuje celá sklenice. |
---|---|---|---|---|
Odborným názvem pastovaného medu je med řízeně krystalizovaný. Pravidelným mícháním medu se krystalky rozbíjejí a nevyrostou z nich velké krystaly. | Není. Pastovaný med je pouze řízeně krystalizovaný. Kilogram pastovaného medu se po zahřátí změní na kilogram medu tekutého. | Plástev je stavba, kterou si včely postavily samy z vosku. Skládá se z šestihranných buněk, ve kterých včely skladují med, pyl a vychovávají nové včely. |
Jedna včela dokáže za svůj život vyrobit zhruba polovinu čajové lžičky medu. | Oba dva druhy medu jsou stejně kvalitní, každý má však naprosto jiné složení a chuť. Nelze je dokonale porovnat. | Barva medu závisí na jeho složení, tedy na nektaru, ze kterého med včely vyrábějí. Nektar produkují právě kvetoucí rostliny. | Chuť medu je dána jeho složením. Závisí tedy na květech, které zrovna kvetou nebo na zdroji medovice. | Je to díky jeho složení, skládá se z jednoduchých cukrů, které velice rychle přecházejí do organismu a dodávají mu ihned energii. |
---|---|---|---|---|
Ano! Propolisové tinktury se používají k urychlení hojení ran. Žvýkaní surového propolisu zase pomáhá proti extrémní bolesti zubů. | Více na https://vcelarime.com/kategorie-produktu/medove-delikatesy/ |
bottom of page